CELOŠTÁTNA POĽOVNÍCKA VÝSTVA S MEDZINÁRODNOU ÚČASŤOU POĽOVNÍCTVO A PRÍRODA 2016

Cannot find stories/2016/06/cvpp16nr subfolder inside /var/www/opk.pn.sk/images-pn/stories/2016/06/cvpp16nr/ folder.
Admiror Gallery: 5.2.0
Server OS:nginx/1.18.0
Client OS:Unknown
PHP:7.4.33

V dňoch 9. - 12. júna 2016 usporiadala Slovenská poľovnícka komora z poverenia a v spolupráci s  Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky na výstavisku Agrokomplex v Nitre celoštátnu poľovnícku výstavu s medzinárodnou účasťou POĽOVNÍCTVO A PRÍRODA 2016.

Toto podujatie sa koná raz za päť rokov a preto je pre poľovníkov výnimočným sviatkom a naviac aj vo výnimočnom prostredí. Výstavu slávnostne otvorila 9. júna ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná spolu s prezidentom Slovenskej poľovníckej komory Tiborom Lebockým a predstaviteľmi vrcholných medzinárodných poľovníckych organizácií CIC a FACE. Poľovnícka výstava sa konala pod záštitou historicky prvého predsedníctva Slovenska v Rade Európskej únie.

Ministerka pôdohospodárstva uviedla, že „Poľovníctvo by pre každého poľovníka malo byť koníčkom a zároveň poslaním za ktorým sa skrýva množstvo obetavej práce vynaložené pri starostlivosti o zver ako aj láska, úcta a rešpekt k prírode.“

Výstava pre návštevníkov priniesla možnosť oboznámiť sa s aktuálnym stavom a  vývojom poľovníctva na Slovensku v spojitosti s prezentovaním výsledkov chovu a lovu poľovnej zveri ako národného bohatstva SR. Na najväčšom stretnutí poľovníkov za posledných päť rokov mohli návštevníci vzhliadnuť poľovnícke trofeje, medzi nimi napríklad aj nový národný rekord daniela škvrnitého z voľného revíru s bodovou hodnotou 225,25 b. CIC uloveného v okrese Skalica či druhú najsilnejšiu trofej muflóna na svete zo zverníka s bodovou hodnotou 254,80 b. CIC uloveného v regióne Banská Štiavnica.

Poľovnícka výstava priniesla tiež so sebou množstvo zaujímavých okamžikov v prepojení s poľovníckou kultúrou. Išlo napríklad o pútavú prezentáciu sokoliarstva, kynológie, poľovníckej hudby a taktiež výtvarného a literárneho umenia. Boli udelené a odovzdané viaceré vyznamenania a ocenenia významným ľuďom, organizáciám a partnerom Slovenskej poľovníckej komory.

Počas výstavy sme si pripomenuli 45. výročie vzniku organizovaného sokoliarstva na Slovensku, a to udeľovaním vyznamenaní Slovenského klubu sokoliarov pri SPK zahraničným sokoliarskym klubom a inštitúciám, organizáciám a jednotlivcom zo Slovenska.

V sprievodnom programe boli vyhlásené výsledky súťaží Zlatý jeleň Slávu Štochla 2016, Medzinárodného festivalu filmov Poľovníctvo a príroda a tiež súťaž o „Najlepšiu abnormalitu.“ Obvodné poľovnícke komory sa v hojnom počte zapojili aj do súťaže vo varení poľovníckeho guľášu o pohár prezidenta SPK a súčasťou sprievodného programu boli tiež Medzinárodné majstrovstvá vo vábení jeleňov taktiež o pohár prezidenta SPK, kde sa podarilo slovenským vábičom získať prvenstvo v družstvách aj jednotlivcoch.

Výstava poskytla nielen poľovníckej ale aj širokej laickej verejnosti veľké množstvo odborných a ďalších poznatkov. O dôstojnom priebehu podujatia svedčí aj spokojnosť takmer dvadsať tisíc návštevníkov, ktorí prešli počas výstavných dní bránami výstaviska. Veľmi nás potešilo, že medzi nimi boli aj tí najmenší – deti z materských a základných škôl, pre ktoré bola pripravená pútavá lesná pedagogika.

Slovenská poľovnícka komora by nedokázala zvládnuť toto náročné podujatie bez významnej pomoci a podpory mnohých spolupracujúcich inštitúcií, partnerov, kolektívov či jednotlivcov dobrovoľníkov.

Dovoľte nám preto prosím touto cestou vysloviť Vám všetkým, v mene hlavých organizátorov, poďakovanie za pomoc pri príprave a realizácii poľovníckej výstavy, ktorá aj vďaka Vášmu pričineniu prispela k šíreniu dobrého mena slovenského poľovníctva nielen na domácej, ale aj na medzinárodnej úrovni.

 

Za K SPK napísala Ing. Veronika Vallová

Nachádzate sa tu: Home Aktuálne Podujatia Osvetová činnosť CELOŠTÁTNA POĽOVNÍCKA VÝSTVA S MEDZINÁRODNOU ÚČASŤOU POĽOVNÍCTVO A PRÍRODA 2016